Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
RoBertino
|
Zaslal: 11.7.2011 20:35 po Předmět: Víte, odkud se vzalo Pyrene? |
|
|
V papírové archeologii - díl 13 - nám veršotepec a znalec nad jiné povolaný Stanislav sdělil k požárnímu vozu PYRENE toto: ...Nikde se bohužel nedočítáme, kde či na kterém letišti se autoři při tvorbě tohoto stroje inspirovali, ale tak jako tak vytvořili zajímavý šestikolový vůz s dravým designem...
V daném ABC opravdu nebylo o předloze ni slova ni písmenka. Troufám si říci, že podklady pro vůz kdesi vyštrachal (kdo jiný) redaktor Martin Pilný, sáhnout mohl například do Světu motorů (ročník 1974). Předlohou vyšmikovánky v ABC tedy nejspíš bude letištní speciál Pathfinder, který v daných letech vyráběla firma Chubb Fire Security Ltd. na podvozku Griffin. Tento několikrát oceněný drobeček poháněl dvoudobý vznětový šestiválec General Motors o výkonu 635 koní (mimochodem, nejvýkonnější vůz F1 té doby, Ferrari 312 T, se mohlo chlubit jen 515 koňmi). 37 tun těžké autíčko mohlo upalovat rychlostí až 95 km/h a to mohlo mít plnou nádrž na 13 638 litrů vody plus dalších 1935 litrů pěnové náplně. Dělo, které bylo nad kabinou, mohlo vyslat hasicí prostředky až do vzdálenosti 18 metrů.
Pokud by si chtěl někdo Pyrene/Pathfinder postavit dnes a s průhlednou kabinou, nechť laskavě vezme na vědomí, že řidič neseděl ani vlevo, jak bychom čekali my kontinentální Evropané, ani vpravo, jak správně jezdí na ostrovech, nýbrž uprostřed.  _________________ Kdyby moje matka tušila, co způsobí rozšlapáním nehotového T34 "Lidice"! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Standa F. Administrátor

|
Zaslal: 11.7.2011 20:59 po Předmět: |
|
|
Kolega Robi získává Řád zlaté stehenní kosti velociraptora 2. stupně za tento ojedinělý objev - bravo a díky!
Zobrazený letištní stříkač se skutečně hodně podobá záhadnému "Pyrene" z ABC č. 12/19 pánů Blechy a Vyškovského - a "sedí" i doba otištění vystrouhávánky: únor 1975. Je možné, že zodpovědní pánové v ABC skutečně listovali SM a toto byl výsledek ...
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Papergeorge

|
Zaslal: 11.7.2011 21:30 po Předmět: |
|
|
Tenhle design uzitkovych vozidel musel pana architekta oslovit asi vicekrat... docela by mne zajimalo, kde se inspiroval hned 2x u rady RALLYE ABC, a to v pripadech Transporteru zavodnich vozu ci Servisniho a vyprostovaciho vozidla...? _________________ Za vsechno muze tenhle on:
A Rallye ABC EP-SI-LON...
-normalni je tvorit nejen originaly-
(Protoze papir a internet snese vsechno... se zminuje Kronika Bristolnicka) |
|
Návrat nahoru |
|
 |
lantros7
|
Zaslal: 20.10.2011 13:30 čt Předmět: |
|
|
Měl by to být "Chubb Pathfinder Airfield Crash Truck". |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hynek
|
Zaslal: 27.10.2011 21:18 čt Předmět: |
|
|
Jen bych si dovolil poznámku, že sezení řidiče uprostřed je běžným jevem většiny letištních speciálů - v Praze sloužily krásné Simony Protector C4 na podvozcích Gloster Saro 6x6, i tam seděl řidič uprostřed, stejně tak v moderních speciálech Rosenbauer Panther, Ziegler Z8 nebo Iveco Magirus Dragon... Důvodem takového posazu je jak dobrý rozhled oběma směry, tak i jednoduchý výstup hasičů oběma stranami bez nutnosti přelézat řidiče. _________________ www.pozary.cz www.firetatra.unas.cz www.hzspraha.wz.cz |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ruhla

|
Zaslal: 1.12.2011 18:16 čt Předmět: |
|
|
Našel jsem ještě pár Mečboksů, podle kterých asi Mistr dělal modely do ABC.
Je to vono? _________________ Chceš-li přesný skalpel míti, musíš Herkulesa píti... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
pipiroha

|
Zaslal: 2.12.2011 15:37 pá Předmět: |
|
|
Máš pravdu je to hodně podobné... Pokud se nepletu tak to první vyšla jako odtahovka k Rally ABC to druhé jako transportér k Rally ABC a to poslední jako pokladnička v příloze, jest tak?  _________________ Fantazii se meze nekladou...
Hotovo: VV 100, Zetor 7745, Citroen Jumpy 3x
Ve stavbě: The Brilliant Spider, Březina |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ruhla

|
Zaslal: 2.12.2011 16:12 pá Předmět: |
|
|
Já osobně jsem vlastnil jenom pokladničku s tahačem .
Odtahovku jsem viděl kdysi v Nera nebo na Chodově jako modelářskej pokus nějakýho juniora.
Transportér jsem nikde neviděl, tak jsem to střelil.
Asi trefa... _________________ Chceš-li přesný skalpel míti, musíš Herkulesa píti... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Luk222

|
Zaslal: 2.12.2011 18:18 pá Předmět: |
|
|
Ahoj, ten transportér jsem kdysy dávno slepil. Dokonce jsem ve své galerii tady na foru vystavil pár fotek:
Rally Team ABC
Vydal: ABC
Autor: Richard Vyškovský
Měřítko: 1:43
Jinak podoba s tím Mečboxem je docela velká...  _________________ Na stole: Hummer, Eleanor, Ilya Muromets
V pláně: American car...
Galerie http://www.papirovemodelarstvi.cz/forum/viewtopic.php?t=7999 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
r.valena

|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Standa F. Administrátor

|
Zaslal: 15.12.2011 13:52 čt Předmět: |
|
|
Ruhla - prosím, postav se do pozoru, ruce mírně v pěst podél těla - to břicho ještě zastrčit ... bradu vzhůru ... néé, neboj, nedostaneš čenichovku ... naopak ... tááák ... okay, uděluji Ti slavnostně Řád zlaté stehenní kosti velociraptora 1. stupně za tento veskrze zajímavý objev.
Vskutku pozoruhodné mečboxíky! Pokud pámbu dá, potkám se ještě do konce roku s Mistrem RV a ukážu mu fotky těch matchboxů - budu velmi zvědav na jeho reakci a dal bych pak vědět.
Bravo a díky za spolupráci! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Ruhla

|
Zaslal: 22.12.2011 10:49 čt Předmět: |
|
|
Ó děkuji, velký vezíre, za tuto významnou poctu.
Doufám, že důvěru ve mne vloženou nezklamu. _________________ Chceš-li přesný skalpel míti, musíš Herkulesa píti... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
lantros7
|
Zaslal: 4.1.2012 13:11 st Předmět: |
|
|
Podobnost,čistě náhodná. |
|
Návrat nahoru |